BLOK ZİNCİR YATIRIM FONLARI GETİRİLERİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - Benek, Ayhan; Dayı, Faruk (Kütahya Dumlupinar Üniversitesi, 2025)
Kripto paranın temelini oluşturan blok zincir teknolojisi finans sektörünün her alanında yer almaktadır. Bu alanlardan birisi de yatırım fonlarıdır. Yatırımcılar yatırım fonları ile aynı anda birden fazla finansal araca yatırım yapabilmektedir. Blok zincir teknolojisinin temelini oluşturduğu yatırım fonlarının kurulmasıyla alternatif fonlara yatırım imkânı sunulmaktadır. Yatırımcıların blok zincir temalı yatırım fonlarına taleplerinin artmasıyla fonların çeşitlendirildiği görülmektedir. Bu amaçla günümüzde yaygın olarak tercih edilen bir finansal araç olan blok zincir yatırım fonları kavramsal bir bakış açısıyla değerlendirilmektedir. Blok zincir teknolojisinin doğuşu, gelişimi, faydaları ve önemi değerlendirilerek, blok zincir teknolojisi yatırım fonları kavramsal boyutuyla açıklanmaktadır. Çalışmada TEFAS bünyesinde işlem gören altı fonun 2021-2023 dönemi getirileri karşılaştırmalı analiz yöntemiyle fonların getirileri değerlendirilmektedir. Araştırma sonucunda blok zincir teknolojisi yatırım fonlarının finansal piyasalarda çok yeni olduğu görülmektedir. Blok zincir teknolojisi yatırım fonlarının, profesyonel fon yönetim şirketleri tarafından yönetilmesinin yatırımcılara yüksek getiri potansiyeli sunabileceği düşünülmektedir. Fon büyüklüklerinin ve sayısının hızlı bir şekilde artmasıyla bu fonların öneminin her geçen gün artması beklenmektedir.
Keywords: Finans; Blok Zincir Yatırım Fonları; Portföy Yönetimi; Finansal Piyasalar; Blockchain Mutual Fund; Portfolio Management; Financial Market; Finance