İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROGRAMI TERCİH NEDENLERİ VE BEKLENTİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - İnci̇kabi, Lütfi; Bi̇ber, Abdullah Çağri; Merci̇mek, Oktay (Adiyaman University Journal of Social Sciences, 2016)
Bu calismanin amaci; ilkogretim matematik ogretmen adaylarinin matematik ogretmenligi programini tercih etme nedenlerini, programdan beklentilerini belirlemek ve bunlar arasindaki iliskiyi ortaya koymaktir. Betimsel tarama modelinin benimsendigi bu nitel calismadan elde edilen verilerin analizinde icerik analizi kullanilmistir. Arastirma, 2013-2014 ogretim yili bahar doneminde Kastamonu Universitesi ilkogretim matematik ogretmenligi programinda ogrenim goren 102 dorduncu sinif ogrencisi ile gerceklestirilmistir. Arastirma bulgularina gore, ogretmen adaylarinin tercih sebepleri icsel ve dissal faktorler olarak ikiye ayrilmistir. Adaylarin programi tercih nedenlerinin, daha cok aile, universiteye giris sinavindan aldigi puan, ogretmenlerinin etkisi gibi dissal faktorlere bagli oldugu gorulmektedir. Ogretmen adaylarinin programdan beklentileri mesleki gelisim, akademik gelisim ve sosyal gelisim temalarinda toplanmaktadir. En cok one cikan tema olan mesleki gelisim temasinda ozellikle matematik ogretimi becerisi kazanma alt kategorisi vurgulanmistir.  Tercih nedenleri ile beklentilerin karsilikli analizi, tercihleri dissal nedenlere bagli ve matematik ogretim becerisi kazanma beklentisi icinde olan adaylari on plana cikartmaktadir. Benzer olarak, matematigi sevdigi icin (icsel neden) programi tercih eden adaylardan buyuk cogunlugunun matematik ogretim becerisi kazanma beklentisine sahip oldugu belirlenmistir.