Sözlü Tarih ve Bir Yerel Tarih Yazımı Denemesi: Urfa Horoz Köyü - KUTKAN, Özlem (Bitlis Eren University, 2021)
Bu araştırma, Şanlıurfa İli’ne bağlı Horoz Köyü’ne ilişkin sözlü tarih tekniğinin uygulandığı sosyal tarih yazımına kısmi bir katkıda bulunmayı hedeflemiştir. Söz konusu ilgi, 2009 yılı saha araştırmasında Abdurrezzak Horoz ile tanışılmasının ardından ortaya çıkmış ve araştırma sürecinde köyde bulunan türbeler, cami ismi ve köy isminin bir bütünün parçaları oldukları görüldüğünde köy sakinleri ile sözlü tarih çalışmasının derinleştirilmesine karar verilmiştir. Ardından Abdurrezzak Horoz’dan şecere belgesinin fotokopisi temin edilmiş ayrıca Osmanlı Arşivi’nde yer alan çeşitli arşiv belgelerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Böylelikle bir nesil daha geçmeden Urfa kırsalındaki incelemeler, mülakatlar aracılığı ile ulaşılabilecek bilgilerin nitelikleri ve süreçteki aşamalara değinilerek bölgenin sözlü tarih açısından taşıdığı öneme dikkat çekilmek istenmiştir.
Keywords: Horoz Köyü; Urfa; Sözlü tarih