Fen bilgisi öğretmen adaylarının uzaktan eğitimde çağdaş ölçme ve değerlendirme sistemlerine yönelik tutum ve görüşlerinin incelenmesi - Kuloğlu, Zeynep (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bilgi ve beceriler açısından donanımlı ve nitelikli bireyler ancak kaliteli ve verimli bir eğitim sistemi ile yetişir. Bir toplumun maddi ve manevi açıdan gelişmişlik düzeyi o toplumdaki bireylerin almış olduğu eğitimin kalitesine bağlıdır. Bu gelişmişlik düzeyine katkı verecek, günlük hayatta meydana gelen problemlerin çözüme kavuşturulması için çaba gösterecek bireylerin yetişmesinde fen bilimlerinin de önemli bir yeri vardır. 2019 yılının başından itibaren, tüm dünyada yaşanan Covid-19 salgın hastalığı, eğitim sistemlerini de olumsuz etkilemiştir. Bu süreçte, gerek uzak eğitim gibi farklı öğrenme ortam ve yaklaşımlara gerekse bu ortamlarda uygulanan öğretim yöntem ve tekniklere yönelik dikkat çekici bilimsel araştırmalar yapılmış ve bu araştırmalar halen devam etmektedir. Bu araştırmada, fen bilgisi öğretmen adaylarının uzaktan eğitimde çağdaş ölçme ve değerlendirme sistemlerine yönelik tutum ve görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sürecinde karma yöntem araştırmalarından birleştirme (çeşitleme) deseni kullanılmıştır. Araştırma sürecinde bir devlet üniversitesinde öğrenim gören ve farklı sınıf düzeylerinde bulunan 82 fen bilgisi öğretmen adayı katılım sağlamıştır. Araştırmada nicel ve nitel veri toplama araçları birlikte kullanılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak 20 maddeden ve 4 faktörden oluşan “Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Nitel veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler betimsel ve çıkarımsal istatistiklere tabi tutulmuştur. Araştırma kapsamında öğretmen adaylarının tutumlarının cinsiyet değişkeni açısından anlamlı farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. Ancak öğretmen adaylarının tutumlarının sınıf düzeyi değişkeni açısından anlamlı farklılık oluşturduğu belirlenmiştir. Buna göre en yüksek tutuma 3.sınıf düzeyinde bulunan öğretmen adayları sahip olurken en düşük tutuma ise 1.sınıf düzeyinde bulunan öğretmen adaylarının sahip olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adayları ile yapılan açık uçlu görüşme soruları sekiz farklı tema ve alt kategoriler ile kodlara ayrılarak kapsamlı bir şekilde sunulmuştur. Uzaktan eğitim uygulamalarında, eğitim-öğretimde etkili ölçme ve değerlendirmeler yapmak için çağdaş ölçme ve değerlendirme araçlarının geliştirilmesi ve bu sürece uygun bir öğretim programının tasarlanması büyük önem arz etmektedir
Keywords: Fen eğitimi, uzaktan eğitim, ölçme ve değerlendirme, yapılandırılmış görüşme, tutum ölçeği