İnanç Turizminde Yunus Emre’nin Türk Dünyası Gençliğince Bilinirliğinin Değerlendirilmesi: Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Örneği - TATLI, Emine; AVCI, Muharrem (Kastamonu University, 2022)
Geçmişten günümüze Yunus Emre ilahi aşkıyla yol gösterici olarak Anadolu’nun birçok yerinde saygı duyulan bir şahsiyet olmuştur. Bu nedenle halen Yunus Emre’nin yolundan gitmek isteyen birçok insan vardır. Türk Dünyası coğrafyasında Yunus Emre’nin birden fazla türbesinin mevcut olduğu bilinmekte ve insanlar ona saygılarını göstermek için bu türbeleri ziyaret etmektedir. Bu ziyaretler inanç turizmi kapsamında değerlendirildiğinde, daha çok orta yaş üstü insanların Yunus Emre’nin ışık tuttuğu tasavvufi aşkı benimsediklerini göstermektedir. Ancak kültürümüz açısından da oldukça önemli bir yere sahip olan Yunus Emre’nin genç yaştaki insanların da bilmesi gerektiği açıktır. 2021 yılının da önemine bakıldığında Yunus Emre’nin ölümünün 700. yıl dönemi olması ve UNESCO’nun yıl dönümleri listesine girerek Türk dünyası gençliği üzerinde uyandırdığı etki ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle çalışmanın iki amacı vardır. Birinci amacı; gençlerin Yunus Emre’yi ne kadar tanıdığı ve bildiğini ölçmek, diğeri ise Yunus Emre’nin sözlerini ve geride bıraktığı eserlerini gençliğe tanıtmaktır. Bu çalışmada, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri örneklem olarak seçilmiştir. Çalışmada 280 öğrenciye anket tekniği uygulanmış ve gençlerin Yunus Emre üzerindeki bilinirlik düzeyleri incelenmiştir. Sonuç olarak, gençlerin Yunus Emre’yi yeterince tanımadığı ve Yunus Emre hakkında bildikleri çoğu bilgiyi diğer tasavvuf önderleriyle karıştırdıkları ortaya çıkmıştır.
Keywords: inanç turizmi; Yunus Emre; Türk Dünyası; kastamonu; faith tourism; yunus emre; Turkısh world; Kastamonu; 4. Education