KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ VE YENİLİKÇİLİK İLE İLİŞKİSİ: BİR ALAN ARAŞTIRMASI - KARTAL, ÖZGE (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Her bireyin olaylar karşısında farklı tutum ve davranışları vardır. Kişilik özellikleri, bireyin karar ve davranışları üzerinde etkili olmaktadır. Hepimizin biyolojik yapısı aynı olmasına rağmen, olaylar karşısındaki reaksiyonlarımız farklılık göstermektedir. İşte bu farklılıkları kişilik yapısı ile değerlendirmek mümkündür. Kişilik özellikleri, beş faktör kişilik modelindeki boyutlar ile ele alınmıştır. Girişimcilik ise, son zamanlarda iktisadi bir anlam taşımakla birlikte, sosyal faktörlerinde ön plana çıkmasıyla çok önemli bir konu haline gelmiştir. Girişimcilik, teknolojinin hızla gelişmesi ve bilgiye ulaşımın kolaylaşması ile ekonomik gelişmede büyük rol oynayan faktörlerin başında gelmektedir. Yenilikçi bir işletme rakiplerine fark attığı sürece başarısının devam etmesini sağlayacaktır. Kişilik özellikleri ise girişimcilik eğilimini ve yenilikçiliği etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bu çalışmanın temel amacı, kişilik özellikleri, girişimcilik eğilimi ve yenilikçilik arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu bağlamda, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme, İktisat ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümleri son sınıfta öğrenim gören toplam 277 öğrenciye yüz yüze anket yöntemi ile bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada; kişilik özellikleri, girişimcilik eğilimi ve yenilikçilik arasındaki ilişki Pearson Korelasyon ile analiz edilmiş olup; kişilik özellikleri boyutları ile diğer faktörler arasındaki ilişki de araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, kişilik özellikleri ile girişimcilik eğilimi arasında zayıf olmakla birlikte istatistiki olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kişilik özellikleri ile yenilikçilik arasında, istatistiki olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiş olup; girişimcilik eğilimi ve yenilikçilik arasında ise, istatistiki olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmektedir
Keywords: Kişilik Özellikleri, Girişimcilik Eğilimi, Yenilikçilik