E7 ÜLKELERİNDE KADIN İSTİHDAMI VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ - Tütüncü, Asiye; Zengi̇n, Hilmi (Bulent Evcevit University, 2020)
Artan kuresellesme hareketleri, ucretsiz aile iscisi olarak calisan kadinlarin isgucu piyasasina katilimlari hizlandirmakta ve bu durum ulkelerin cesitli ekonomik gostergelerini etkilemektedir. Ekonomik buyume bu gostergelerin arasinda yer aldigi icin bu calismada, E7 ulkeleri icin kadin istihdami ve ekonomik buyume arasindaki iliski, Cok Kirilmali Panel Esbutunlesme ve Panel Nedensellik testleri kullanilarak ve 1991 – 2016 donemi ele alinarak incelenmistir. Elde edilen bulgulara gore, degiskenler arasinda pozitif yonlu esbutunlesme iliskisinin oldugu belirlenmistir. Ayrica nedensellik testi sonuclari, Cin, Hindistan ve Rusya icin degiskenler arasinda cift yonlu iliski; Endonezya ve Turkiye icin kadin istihdamindan ekonomik buyumeye dogru ve Brezilya icin ekonomik buyumeden kadin istihdamina dogru tek yonlu iliski oldugu gostermistir. Meksika icin ise, degiskenler arasinda istatistiksel olarak anlamli bir nedensellik iliskisi bulunamamistir.
Keywords: Kadın İstihdamı; Ekonomik Büyüme; Çok Kırılmalı Panel Eşbütünleşme; Economics; Ekonomi