Sulu Çözeltilerden Nanokil Hallosit Yüzeyine Metilen Mavisi Adsorpsiyonu Ve Kinetiği - Türkyılmaz, Aydın (My University, 2024)
Dünya nüfusunun artması ve aynı hızla endüstrinin de artışı ile özellikle insanoğlunun çevreye verdiği endüstriyel kirlilik hızla artarak çevre üzerinde ciddi tehlike oluşturmaktadır özellikle endüstri atıkların kontrolsüz biçimde sularımızı kirletmesi, toprağımızı kirletmesi de dolaylı olarak insan sağlığını ciddi ölçüde tehdit etmektedir Sulu ortamdan tekstil boyalarının giderimi bu bağlamda ciddi önem arz etmektedir. Adsorpsiyon hem doğayı kirletici gazların, hem de sulu ortamdaki ağır metal kirleticilerin giderilmesinde en çok başvurulan bir metoddur. Çalışmanın temel hedefi, nanokil Hallosit’in adsorbent olarak kullanarak sulu çözeltilerden Metilen mavisi adsorpsiyonu, pH, iyon şiddeti ve sıcaklığa bağlılığı incelenecektir. Daha sonra deneysel veriler Langmuir ve Freundlich izotermleri kullanılarak analiz edilecektir. Sonuç olarak kullanacağımız nanokil Hallosit’in literatür çalışmaların da oldukça sınırlı olması, ve bu boşluğun nanokil ile doldurularak nanokillerin adsorpsiyon kapasitesinin diğer adsorbentlere göre daha iyi olduğu gösterilmeye çalışılacaktır.