KURUMSAL MARKALAŞMA ve İTİBAR YÖNETİMİ SÜRECİNDE SOSYAL MEDYANIN KULLANIMI - SÜLLÜ, Zübeyde (The Journal of Social Science, 2019)
İnternet medyası ve sosyal medya, kurumsal iletişim sürecinde de kullanılmaya başlanmıştır. Bunun temel nedeni internet medyası ve sosyal medyanın kimi sınırsız olanaklara sahip olmasıdır. Kurumsal itibar; iş ve medya çevrelerinin odağında olduğu kadar,  geniş bir akademik disiplin tarafından da ilgi gören bir araştırma konusudur. Kurumsal itibar,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  kısaca paydaşların kurumun dürüstlüğü, imajı, kimliği, değerleri, inançları ve diğer konulardaki yargıları olarak tanımlanabilir. İtibar, kurumların sahip olduğu en önemli soyut değerdir.  Rakiplerinden faklı olmak isteyen işletmelerin marka imajlarını da farklılaştırmaları gerekmektedir. Kurumlar,  markalaşma ve itibar yönetiminde sosyal medyanın kullanımından kimi faydalar sağlarlar. Sosyal medya kurumun imajını ve kimliğini güçlendirebilir ve kurum için bir statü sembolü olabilir. Kurumlar hedef kitleleri ile sosyal medya aracılığı ile iletişim kurabilirler.İşletmelerin sosyal medya içerikleri,  hem markalaşma hem de itibar yönetimini destekleyebilecek biçimde oluşturulmalıdır. Bu nedenle, kurumsal iletişim sürecinde sosyal medya kullanılırken, abartılı ve yönlendirici bilgi verilmemeli ve gerçeklerin kısa zamanda gün yüzüne çıkacağı unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra kurumsal olarak markalaşmak isteyen işletmeler birlikte çalıştıkları desteklerine ihtiyaç duydukları hedef kitleleri iyi tanımalıdır. Sosyal medya kullanım stratejilerinde kurum yöneticilerin algılanma biçimleri ve imajları ve kendi kişisel sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar da oldukça önem taşımaktadır Özetle;   itibar yönetimi, kurumsal marka imajı ve sosyal medya platformları birbirleriyle yakından bağlantılı olan, işletmeler tarafından planlanıp, yönetilmesi gereken kavramlardır. Bu çalışmada sosyal medyanın kurumsal markalaşma sürecinde itibar yönetimine olan etkileri incelenmiştir. Çalışmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır.
Keywords: Sosyal Medya; Kurumsal Markalaşma; itibar yönetimi