Vocabulary in Suat Derviş’s Novel Fosforlu Cevriye - ŞİMŞEK, Şahin (ASOS Yayinevi, 2024)
Zengin bir söz varlığı, insanlara düşüncelerini, duygularını ve hayallerini daha etkili ve anlaşılır bir şekilde ifade etme imkânı sunar. Bu çalışmanın amacı Suat Derviş’in Fosforlu Cevriye adlı romanındaki söz varlığı unsurlarını tespit etmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş, araştırmanın verileri doküman analizi tekniği ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi kullanılarak tasnif edilmiş ve yorumlanmıştır. İnceleme objesi olan romanda bugün ya kullanımdan düşmüş, unutulmuş yahut da yerine eş anlamlıları tercih edilen eski bir zamanın kelimelerinin sıkça karşımıza çıktığı görülmüş bu kelimeler kayıt altına alınmıştır. Romanda en fazla karşımıza çıkan eskimiş kelimeler olup sonra sırasıyla atasözü ve deyimler, ikilemeler, argo sözcükler, terimler, kalıp sözler (ilişki sözleri) gelmektedir. Romanın zengin söz varlığı, dönemin dil özelliklerini ve kültürel değerlerini yansıtması açısından önemlidir. Tespit edilen söz varlığı, günümüzde kullanımdan kalkmış kelimelerin ve deyimlerin, argo sözcüklerin, ilişki sözlerinin yeniden canlandırılması ve dilin zenginleştirilmesi amacıyla kullanılabilir.