Farklı Fitocoğrafik Bölge Park Ve Bahçelerde Kullanılan Bazı Geniş Yapraklı Bitkilerde Gövde Anatomik Karakterlerinin Değişimi - YİĞİT, Nurcan (My University, 2024)
Türkiye’nin yer aldığı coğrafi konumu, çeşitli iklim ve topoğrafya özellikle de yükseklik ve bakı şartlarına bağlı olarak bitki çeşitliliği bakımından üç farklı fitocoğrafik bölgeye ayrılmaktadır. Ülkemizde birden fazla flora veya vejetasyon bölgesi bulunması eski çağlar döneminde görülen iklim değişmeleri ile oluşmuştur. Bu oluşan rejyonlar Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan fitocoğrafik veya floristik bölgeleri olarak adlandırılmaktadır. Bu 3 iklim tiplerinin karakteristikleri birbirinden oldukça farklı özelliklerdedir. Bu farklılıklar gözönüne alındığında bazı bitki türlerinin, bu iklim tiplerinin görüldüğü bütün alanlarda yol kenarı ağaçlandırmaları ile park ve bahçelerde kullanıldığı görülmektedir. Bu amaçla kullanılan bitki türleri, doğal yayılış alanları dışında kullanıldıklarında çoğu zaman doğal yetişme ortamlarında gösterdikleri büyüme performansı gösterememekte, doğal yayılış alanındaki formlarını yansıtamamakta, genellikle de stres faktörleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Biyotik ve abiyotik çevre etmenlerinin yani negatif etmenlerin birlikte etkisiyle bitkilerde ortaya çıkan değişimler stres olarak ifade edilmektedir. Doğal yayılış alanı dışında kullanılmış olan bitkilerin, farklı şekillerde stres faktörlerine maruz kalması kaçınılmazdır ve bu stres faktörleri bitkinin gözle görülen morfolojik özellikleri yanında gözle görülmesi mümkün olmayan mikromorfolojik ve odun anatomik özelliklerini etkilemektedir. Yapılacak olan bu çalışma ile farklı iklim tiplerinin hakim olduğu alanlarda yetiştirilen bitkilerde odun anatomik karakterlerde meydana gelen değişimler araştırılacaktır. Bu amaçla, her fitocoğrafik bölgeyi temsil edecek kadar ikişer şehir seçilecek ve toplam 6 şehirde bulunan türlerden 3 farklı tür ile çalışma gerçekleştirilecektir. Belirlenen türlerden, vejetasyon mevsiminin sonlarına doğru yaprak örnekleri toplanacak odun anatomik yapılarında meydana gelen farklılıklar, ölçülecek karakterler yardımıyla belirlenecektir. Anatomik karakterlerden ise, Ortalama lif uzunluğu (L)’nun belirlenmesi, lif genişliği (D) ve lümen genişliği (d) için 100’er ölçüm yapılacaktır. Lif çeper kalınlığı (W) ise (D-d) / 2 eşitliğinden yararlanılarak hesaplanacaktır. Türler arasında floristik bölgelere göre ve anatomik karakterlere göre değerlendirme yapıldığında, türler arasındaki farklılıkların ortaya konulması amacıyla verilere varyans analizi ve istatistiki olarak en az %95 güven düzeyinde anlamlı çıkan verilere Duncan testi uygulanacaktır. Böylece istatistiki olarak türler arasındaki farklılık düzeyi ortaya konulmaktadır. Bu amaçla verilere SPSS paket programı uygulanacaktır.