Mgal /Cnt Kompozit Malzemelerin Mikroyapı Ve Mekanik Özelliklerinin Araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Magnezyum ve alaşımları günümüzde modern hafif yapılar için önemli bir malzeme olarak görülmekte ve bundan dolayı özellikle elektronik, uçak ve otomotiv endüstrisinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Magnezyumun mukavemet/yoğunluk oranı alüminyuma göre %36, demir ve çeliğe göre %75 daha düşüktür. Mg ve alaşımlarının mukavemetini arttırmak amacıyla katı çözeltiler ve intermetalik fazlar oluşturarak dayanımın arttırılması gerekir. Fakat bu fazlar yüksek sıcaklıklarda dayanım özelliklerini kaybettiklerinden Mg ve alaşımlarının yoğunluğu düşük ve sert partiküllerle takviyelendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Mg-Al alaşımlarına sert partiküller ilave edilecektir. Mg ve alaşımlarının döküm yöntemi ile üretimi problemli olduğu için bu çalışmada toz metalürjisi ile üretim yöntemi tercih edilecektir. Sert partikül olarak hem yoğunluğunun düşük olması hem de nano boyutta olmasından dolayı çok duvarlı karbon nano tüp (MWCNT) ilave edilecektir. Toz metalürjisi yöntemlerinden ise soğuk presleme ve sinterleme yöntemi kullanılacaktır. Üretilen malzemelerin mikroyapı ve faz bileşimi incelemesi optik mikroskop (OM), taramalı elektron mikroskobu (SEM), X-ışın difraktogramı (XRD), X ışını enerji dağılım spektrometresi (EDS) ile yapılacaktır. Malzemelerin sertlikleri vikers olarak ölçülecektir. Malzemelerin bağıl yoğunlukları Archimedes prensibine göre tespit edilecektir. Malzemelerin aşınma özellikleri ball on disk testi ile tespit edilecektir. Anahtar Kelimeler: MgAl alaşımı; karbon nano tüp; soğuk presleme; sinterleme; mikroyapı; mekanik özellikler