MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN SINIF İÇİ FAALİYETLERİNİN DİDAKTİKSEL DURUM TEORİSİ KAPSAMINDA İNCELENMESİ - Kepceoğlu, İbrahim; Yavuz, İlyas (Uluslararasi Sosyal ve Egitim Bilimleri Dergisi, 2016)
Bu calismanin amaci, didaktiksel durum teorisi kapsaminda olusturulan kategoriler araciligiyla matematik ogretmenlerinin sinif ici ders isleme surecindeki davranis ve eylemlerini tasvir ederek anlamaya calismaktir. Sinif icindeki faaliyetleri daha detayli aciklayabilmek icin ogretmenlerden ogretme sureclerine “20’yi soyleyen kazanir” oyununu dâhil etmeleri istenmistir. Ogretmenlerin karar alma ve bu surecte yasadiklarini normal derslerinden daha detayli bir sekilde anlatabilmelerine olanak saglayacagi dusunuldugunden daha onceden karsilasmadiklari ve alisik olmadiklari boyle bir ogretim senaryosu kullanilmistir. Arastirmada ogretmen-ogrenci arasindaki karsilikli etkilesimin, ogretme surecinin zorlugu ve karmasikligi da goz ardi edilmeden, daha detayli resmedilebilmesi amaclanmistir. Arastirmaya iki farkli ilkogretim okulunda gorev yapan ve 7. sinif ogrencilerini okutan iki gonullu ogretmen katilmistir. Ogretmenlerden kendi sekillendirdikleri ders planlarina gore “20’yi soyleyen kazanir” oyunu uzerinden ders anlatmalari istenmistir. Uygulama sonrasinda ise ogretmenlerle sinif icindeki durumlarla ilgili olarak mulakat yapilmistir. Bu calisma ogretmenin sinif icindeki davranislarinin ne kadar karmasik oldugunu ve dolayisiyla tasvirinin ne kadar zor oldugunu; ayrica didaktik ortami olusturma, ogretmenin pozisyon belirleme ve didaktiksel zaman surecleri ile didaktik antlasmasiyla ilgili durumlar, siniftaki ogretmen davranisinin uzerindeki kisitlamalarin etkilerini belirleme imkâni vermistir.
Keywords: Mathematics Teacher; Theory of Didactical Situations; Didactic Contract; In-class Practices.; 4. Education