2023 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının Eğitim Felsefeleri Açısından İncelenmesi - Akpınar, Mehmet; Özalp, M. Talha; Kaymakcı, Selahattin (Journal of Computer and Education Research, 2025)
Araştırmada, eğitim felsefelerinin program geliştirme sürecindeki öneminden yola çıkılarak 2023 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı’nın (SBDÖP) özel hedefleri, temel becerileri, değerleri, uygulanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar, öğrenme alanları ve kazanımları eğitim felsefeleri açısından incelenmiştir. Bu araştırma, doküman incelemesine dayalı nitel bir çalışmadır. Veri kaynağı olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın güvenirliği için araştırmacı üçgenlemesi tekniğine başvurulmuştur. Verilerin analizi ilk önce araştırmanın üç yazarı tarafından ayrı ayrı yapılmıştır. Bu analiz sonuçlarından elde edilen veriler üç yazar tarafından birlikte incelenerek bulgulara son hali verilmiştir. Araştırma bulguları, 2023 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı’nın büyük oranda ilerlemeci eğitim felsefesine dayandığını ancak diğer felsefelerden de etkiler taşıdığını göstermiştir.