Toprakta Bazı Besin Elementlerinin Gölgeleme Ve Gübrelemeye Bağlı Değişimi - KRAVKAZ KUŞCU, İnci Sevinç (My University, 2024)
Toprak, temelde bitki gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Bitki gelişimini hızlandırmak ve ürün artışını sağlamak amacıyla en çok uygulanan yöntem topraktaki besin maddelerinin artırılması yani gübrelemedir. Gübreleme topraktaki pek çok besin elementinin hızlı bir şekilde toprağa karışmasını ve toprak bileşiminin değişmesini sağlar. Bu bilgiler özellikle fidanlık, peyzaj çalışmaları vb. alanlarda daha büyük önem taşır. Bitki büyüme hızını ve verimliliğini etkileyen bir diğer faktör de gölgelemedir. Gölge koşulları bitkinin ışık alma miktarını değiştirir ve bitki fotosentez hızını doğrudan etkiler. Bunun yanında gölgeleme toprağa uygulanan gübrelerin ayrışma ve toprağa karışma hızını önemli ölçüde etkiler. Bu çalışmada, farklı gölge koşullarında yetiştirilen ve farklı gübreler ile gübrelenen lavanta (Lavandula angustifolia) bireylerinde topraktaki besin elementlerinin değişiminin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada kullanılacak olan lavanta bitkisi kurak alanlara uyum sağlaması, toprak bakımından kanaatkar olması, önemli ve gelir getirici tıbbi aromatik bir bitki olması sebebiyle seçilmiştir. Çalışma kapsamında, farklı gölge koşullarında lavanta bitkisi yetiştirilecek topraklara büyükbaş hayvan gübresi, küçükbaş hayvan gübresi ve tavuk gübresi ilave edilecek, bir vejetasyon mevsimi sonunda analizler yapılarak gübrelerin toprak kimyasal yapısını nasıl değiştirdiği, kontrol grubuyla kıyaslanarak belirlenmeye çalışılacaktır.