KATIHAL REAKSİYON YÖNTEMİ İLE ÜRETİLEN Co KATKILI POLİKRİSTAL YBCO-358 SÜPERİLETKENLERİNİN YAPISAL, ELEKTRİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - AREBAT, Ryad Alhadi Mohamed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmada, x= 0, 0.05, 0.1, 0.15, 0.2 olmak üzere Y3Ba5Cu8-xCoxO18-δ sisteminde Cu ile Co nanoparçacık kısmi yer değiştirmesinin etkisinin, X-ışını Kırınımı (XRD), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Enerji Dağılımlı Spektrumu (EDS), Vicker's Mikrosertliği ve Elektriksel Direnç (RT) ölçümleri ile analiz edilmesi amaçlanmıştır. Numune üretimi geleneksel katıhal reaksiyon metodu ile gerçekleştirilmiştir. Üretim sürecinde, 850 oC 24 saatte 3 kez kalsinasyondan sonra 24 saat 930 oC sinterleme işlemi uygulanmıştır. XRD ve dirence karşı sıcaklık ölçümlerinden, Y358-50 numunesi dışında elde edilen numunelerin kristal yapısının katkılama ile ortorombik yapıdan sapmadığı, üretilen numunelerin sıfır dirençliliğinin ise sistemdeki Co nanoparçacık yoğunluğunun artmasıyla azaldığı bulunmuştur. Sistemdeki katkı miktarının artması sonucu üretilen tablet numunelerin mikrosertlik değerleri değişmiştir. Bütün numuneler ters çentik boyutu etkisi davranışı (TÇBE) göstermiştir.
Keywords: YBCO, Y358, yüksek sıcaklık süperiletkenler, katıhal reaksiyon yöntemi, Vickers, Meyer, Hays-Kendall, II