OTANTİK LİDERLİĞİN YENİLİKÇİ İŞ DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİSİ: ÇOKLU GRUP ANALİZİ - Tohum, Enes Uğur (Nisantasi Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu çalışma, çalışanların otantik liderlik algısının yenilikçi iş davranışları üzerinde etkisini tespit etmek için yapılmıştır. Çalışmada bir nicel araştırma yöntemi olan kesitsel araştırma ve kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. 310 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırmada, katılımcılar Türkiye’nin bir ilinde tekstil sektöründe kalite, üretim ve Ar-ge birimlerinde çalışanlardan oluşmaktadır. Araştırmanın analiz kısmında değişkenler arasında teorik olarak var olduğu düşünülen ilişkilerin, elde edilen veri ile uyumunu belirlemek için yapısal eşitlik modellemesi yapılmış, sonrasında ise gruplar arasındaki farklılıkları tespit etmek için çoklu grup analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların otantik liderlik algısının yenilikçi iş davranışı üzerine etkisinin olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca katılımcıların otantik liderlik algısının yenilikçi iş davranışı üzerine etkisi, demografik değişkenler olan cinsiyete, medeni duruma, çalışma statüsüne ve tecrübeye göre farklılaştığı ortaya konulmaktadır.