Türkiye’nin İlk Milli Parkına Yönelik Çevrim İçi Ziyaretçi Yorumlarının İncelenmesi: TripAdvisor Örneği - ŞENGÜL, Ali; ÇILGINOĞLU, Hakkı (Suleyman Demirel University Visionary Journal, 2023)
Bir destinasyonu deneyimlemiş turistler, bu destinasyonda yaşadıkları olumlu ve/veya olumsuz durumları potansiyel turistleri uyarmak ya da onları da aynı duyguları yaşamaları için teşvik etmek amacıyla paylaşmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte seyahat inceleme sitelerinin sayılarında artışlar yaşanmıştır. Bu artışla birlikte turistler, deneyimlerini çok daha fazla kişiyle paylaşma imkanına, potansiyel turistler de daha fazla deneyimi okuma imkanına erişmiştir. Bir destinasyonun daha fazla turiste ulaşması ve bu durumun sürdürülebilirliği için turistlerin memnuniyet düzeylerinin en üst seviyede olması gerekmektedir. Bu kapsamda hazırlanan çalışmada, Yozgat ilinde bulunan ve Türkiye’nin 1958 yılında koruma altına alınarak ilk milli parkı ilan edilen Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nı deneyimlemiş turistlerin TripAdvisor isimli seyahat inceleme sitesinde paylaştıkları çevrim içi yorumlar incelenmiştir. Çalışmada, bu milli parkın olumlu/olumsuz ve öne çıkan yönlerinin belirlenmesi ve olumsuz yönlerin ortadan kaldırılarak turistik çekiciliğinin arttırılmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. İncelenen yorumlar olumlu, olumsuz, bilgi verici ve tavsiyeler şeklinde temalara ayrılmıştır. Yapılan analiz sonucunda Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nı ziyaret etmiş turistlerin oldukça memnun bir şekilde ayrıldıkları ve potansiyel turistlere mutlaka görülmesi gereken bir mekan olduğu yönünde tavsiyeler verdikleri görülmüştür. Olumsuz yorumların oldukça az olduğu belirlenmiştir. Ayrıca turistlerin milli parkın tarihi geçmişi hakkında bilgi sahibi oldukları ve günümüzdeki durumu hakkında da diğer turistleri bilgilendirici yorumlar yaptıkları belirlenmiştir.
Keywords: Milli Park; Yozgat; TripAdvisor; Yozgat Çamlığı Milli Parkı; Çevrim İçi Yorum; Turizm (Diğer); Tourism (Other); National Park; Yozgat; TripAdvisor; Yozgat Pine Grove National Park; Online Comment