BİTKİ YETİŞTİRME ORTAMI OLARAK ZEOLİTİN KULLANILABİLİRLİĞİ - Ayan, Sezgin (GAP IV. Mühendislik Kongresi (Uluslararası Katılımlı), Bildiriler Kitabı, Cilt. 2, s.1580-1586, Urfa, 2002)
Zeolit, hidrate olmuş alüminyum silikatı kimyasal komposizyonunda bir mineraldir. Temel özellikleri; yüksek katyon değişim kapasitesi, dengeli su alıp / salıverme, iyon değişimi, besin alıp-verebilme ve asidite ile hava gözenekliliğini düzenleyebilmesidir. Ayrıca, zeolit yavaş yarayışlı gübre özelliğindedir. Bu çalışmada; zeolitin fonksiyonel özellikleri vasıtasıyla toprak ve substratlerin ıslahı ile bitki üretiminde kalite ve verimi artırabilecek irdelemelerde bulunulmuştur. Zeolit, hidrate olmuş alüminyum silikatı kimyasal komposizyonunda bir mineraldir. Temel özellikleri; yüksek katyon değişim kapasitesi, dengeli su alıp / salıverme, iyon değişimi, besin alıp-verebilme ve asidite ile hava gözenekliliğini düzenleyebilmesidir. Ayrıca, zeolit yavaş yarayışlı gübre özelliğindedir. Bu çalışmada; zeolitin fonksiyonel özellikleri vasıtasıyla toprak ve substratlerin ıslahı ile bitki üretiminde kalite ve verimi artırabilecek irdelemelerde bulunulmuştur. Chemical composition of zeolite is a hydrated silicic mineral of aluminium. Main characteristics of zeolite are high cation exchange capacity, in balance water retention/release, nutrient available via ion exchange, arrange of acidity and air porosity. In addition, zeolite like a slow release fertilizer. In this study, by functional properties of zeolite are aimed improve of soil and substrate, however increase of quality and yield on plant propagation.
Keywords: Zeolit, yetiştirme materyali, ıslah, bitki; Zeolite, substrate, improve, plant