EDİRNE VALİSİ AHMED İZZET PAŞA'NIN TARİH MANZUMELERİ - Yörür, Ali (Bahir SELÇUK, 2019)
Klasik Türk Edebiyatı’nın önemli türlerindenbirisi olan tarih düşürme, önem verilen veya dikkat çeken bir olayın tarihinibelirlemek amacıyla ebced hesabıyla bir kelime veya mısra söylemesanatıdır.  Bir geleneğin içinde yer alanOsmanlı dönemi şairleri tarafından sanat yapmak olarak kabul edilmiş ve ilgigörmüştür. Şairler, doğum, ölüm, padişahların tahta çıkışı, tayin, bir görevdenazledilme, sefer, fetih, sünnet, evlenme, sakal bırakma, yangın, deprem, mimariyapıların inşası, onarımı gibi hayatın hemen her alanındaki konularda tarihmanzumeleri yazmışlardır.      Bu makalede, Edirne Valisi Ahmed İzzetPaşa’nın Edirne Selimiye Kütüphane’si 22 Sel 2311 arşiv numarası ile kayıtlı Divançesi’ndebulunan tarih manzumelerinin transkripli metni verilip incelemesi yapılmıştır.
Keywords: Edirne; Ahmed İzzetPaşa; Tarih Manzumesi