Bazı Bitki Türlerinin Budama Sonrası Yenilenme Yetenekleri Ve Form Gelişmeleri Üzerine Gölgelemenin Etkisi - Şevik, Hakan (My University, 2024)
Bitkiler özümleme yapabilmeleri, büyüme ve gelişmeleri için ışığa gereksinim duyarlar. Işık gereksinimi bitkilere göre değişim gösterebildiği gibi, bir bitkinin ışığa olan gereksinimi de farklı zamanlarda yine farklı düzeylerde olabilmektedir. Işık başlıca enerji kaynağı olup, bitki habitatında önemli etkiye sahiptir. Bitki morfolojisini kontrol eder ve böylece farklı ışık koşullarında yetişen bitkiler farklı mimari özellikler sergilerler. Bitkinin farklı ışık koşulları altında nasıl şekillendiğinin belirlenmesi, bitkinin etkin kullanımı açısından büyük önem taşır. Özellikle görsel kalitenin ön plana çıktığı peyzaj uygulamalarında bu durum daha da önemlidir. Bu çalışmada peyzaj çalışmalarında sıklıkla kullanılan bazı bitkilerde budama sonrası yeni dal oluşumu ve yaprak karakterleri üzerine gölgelenmenin etkisi belirlenmeye çalışılacaktır. Bu amaçla peyzajda sıklıkla kullanılan kızılcık, dişbudak ve ağaç hatmi 5 farklı gölgelik alanda yetiştirilecek ve vejetasyon mevsimi sonunda yapılacak ölçümler ile dallanma ve bazı yaprak morfolojik ve mikromorfolojik karakterlerinin tür bazında gölgelemeye bağlı değişimi belirlenecektir.