COVID-19 Döneminde Çalışan Hemşirelerin Depresyon, Anksiyete ve Stres Düzeyleri ile Psikolojik Bakım Algılarının İncelenmesi - ÖZCAN, Ebru; ÖZYER, Yasemin (Gumushane University, 2023)
Çalışmanın amacı, COVID-19 döneminde çalışan hemşirelerin stres, depresyon, anksiyete düzeyleri ile psikolojik bakım algılarını incelemektir. Tanımlayıcı olarak yapılan çalışma, 224 hemşireyle, demografik soru formu, depresyon anksiyete stres ölçeği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hemşirelerin %55,8’inin pandemi sürecinde hiçbir ruh sağlığı hizmetini kullanmadığı, %14,8’inin ruh sağlığı hizmeti olarak medya kaynaklarını kullandığı görülmüştür. Hemşirelerden %37,9’unun COVID-19 öncesi döneme göre sağlık durumunu kötü olarak algıladığı, %63,8’inin psikolojik bakım gereksinimlerinin karşılanmadığı, %29,4’ ünün bu süreçte aile ve akrabalarından yardım almak istediği belirlenmiştir. Hemşirelerin orta düzeyde depresyon ve anksiyete, hafif düzeyde stres yaşadıkları saptanmıştır. Çalışmada yaşın stres ve anksiyete ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda erişilen ruh sağlığı hizmetleri ile depresyon düzeyi arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin pandemi sürecinde kimden yardım almak istedikleri ile depresyon, stres ve anksiyete düzeyleri ile ilişki olduğu belirlenmiştir. Bulgularımız COVID-19 pandemisinin hemşireler üzerinde önemli psikososyal etkilerinin olduğunu ve hemşirelerin psikolojik bakım algılarının olumsuz olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak hemşireleri psikolojik olarak desteklemek, özellikle mesleki stres düzeylerinin çok yüksek olduğu durumlarda sağlıklarını koruyabilmek için esastır.
Keywords: Depresyon; Anxiety; Covid-19; Depression; Nurse; Perception of Psychological Care; Health Care Administration; Anksiyete; Anksiyete; Covid-19; Depresyon; Hemşire; Psikolojik Bakım Algısı; Sağlık Kurumları Yönetimi; Psikolojik Bakım Algısı; Hemşire; Covid-19