Kastamonu Kenti Açık ve Yeşil Alanları İçin Ekolojik Bir Yaklaşım - Öztürk, Sevgi; Demircioğlu, Nurcan; Ayan, Sezgin (V. Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi, Doğa ve Çevre, s.577, İzmir., 2004)
Açık ve yeşil alanların, kentlerde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi ancak, sağlıklı bir şekilde hazırlanmış imar planı ve ekolojik planlama ilkelerine göre yapılacak uygulamalar ile olanaklıdır. Ancak, kentlerimizdeki bu alanların büyük bir kısmının planlamadan uzak, ani alınan kararlarla oluşturulduğunu görmek mümkündür. Bu çalışmada, Kastamonu halkının rekreasyonel isteklerine büyük ölçüde cevap veren ve kent merkezinde bulunan Kışla, Sinanbey ve Cevizli Parklarındaki canlı ve cansız yapı elemanları hakkında bilgiler verilmiştir. Bunun yanında, kent ekolojisine ve ekolojik yaklaşıma uygun tür kullanımı ve diğer bazı öneriler verilmeye çalışılmıştır. Çalışma objesi parklar kapsamında 29 adet farklı türün kullanıldığı ve Acer pseudoplatanus, Cupressus arizonica, Cedrus libani, Acer negunda ile Abies bornmülleriana gibi ağaç formlu belirli türlerin yoğun kullanıldığı tespit edilmiştir. Yörenin doğal türlerinden olan ağaççık ve çalı formlu; soğuk iklime ve hava kirliliğine dayanıklı ve estetik etki yaratma özelliğindeki; Cornus mas, Viburnum sp., Prunus cerasifera “Atropurpurea”, Pyracantha coccinea, Sorbus aria, S. aucuparia, S. torminalis, Juniperus oxycedrus subsp. oxycedrus gibi türler ile yine yörede doğal yayılış yapan Türkiye’nin endemik türlerinden olan Pinus nigra subsp. pallasiana var. pyramidata kullanımı önerilmiştir. Open and green lands can perform the functions if the practices were suited development projects and ecological planning rules but, in our cities, most of the lands occured with sudden decision and without plans. In this study, living and lifeless construction components of the Kışla, Sinanbey and Cevizli parks at the center of the city and which respond to the most of the recreational request were researched. In addition, some suggestions about the suitable tree species to give the ecological approach and city ecology were tried. In the researched parks, 29 of the different species had been used. Species with tree form: such as Acer pseudoplatanus, Cupressus arizonica, Cedrus libani, Acer negundo with Abies bornmülleriana have been used frequently. Species with shrup and bush form resist to the cold climate and air pollution and have aesthetical appearance such as Cornus mas, Vibirnum sp, Prunus cerasifera “Atropurpurea”, Pyracantha coccinea, Sorbus aria, S. aucuparia, S. torminalis, Juniperus oxycedrus subsp., oxycedrus should be used in the parks. And also, Pinus nigra subs. pallasiana var. pyramidata an endemic species in Turkey and nature species in Kastamonu can be suggested
An Ecological Approach for Open and Green Lands in KastamonuCity
Keywords: Kastamonu, Açık ve Yeşil Alanlar, Kent Ekolojisi, Peyzaj Değeri; Kastamonu, Open and Green Lands, City Ecology, Landscape Value.