Üniversite Öğrencilerinin Ekolojik Farkındalıkları İle Yeşil Tüketim Alışkanlıklarının Farklı Değişkenler Perspektifinden Karşılaştırılması: İnteraktif Bir Uygulama - Çakmak, Ali Çağlar; Özkan, Bekir (Journal of the Human and Social Sciences Researchers, 2016)
Bu calismanin amaci, universite ogrencilerinin ekolojik farkindaliklarinin ve ekolojik urun satin alma niyetlerinin belirlenmesidir. Bu amac ile yaklasik 100 farkli universiteden ogrenciler ile sosyal medya araciligiyla anket yapilmistir. Toplamda 768 ogrenci arastirmaya katilmistir. Ogrencilerin cevresel farkindaliklari, yesil tuketim konusundaki hassasiyetlerinden daha yuksek cikmistir. Ayrica, ogrenciler ambalajlar uzerinde bulunan geri donusturulebilir isareti hakkinda, geri donusturulmus isaretine gore daha fazla bilgi sahibidir. Kiz ogrencilerin erkek ogrencilere gore cevresel farkindaliklarinin daha yuksek oldugu sonucuna ulasilmistir. Anket sorularina verdikleri cevaplara gore ogrenciler, cevresel farkindaligi yuksek ve dusuk olarak iki gruba ayrilmis ve bu iki grubun yesil tuketim aliskanliklari MANOVA analizi ile degerlendirilmistir. Analiz sonuclarina gore, cevresel farkindaligi yuksek olan ogrenciler, cevresel farkindaligi dusuk olan ogrencilere gore daha fazla yesil tuketim egilimi gostermektedirler.
Keywords: Çevre Bilimleri; Eğitim, Özel; Eğitim, Eğitim Araştırmaları