Kiraz sapı ekstraktının gökkuşağı alabalığının (Onchorhynchus mykiss) büyüme performansı, kan parametreleri, immun sistem ve antioksidan enzimleri üzerine etkisi - Amoush, Osama A. Ambiya (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu çalıĢmada, kiraz sapı (Cerasus avium) gökkuĢağı alabalıklarında (Onchorhynchus mykiss) antioksidan etkileri belirlenmiĢtir. Bu amaçla, bitkilerin dört farklı dozdaki (0 % (Control), % 0,1, %0,5 and % 1)) sulu methanolik özütü yemlere eklenmiĢtir. Balıklar bu yemlerle altmıĢ gün boyunca beslenmiĢlerdir. ÇalıĢmanın her 20., 40 ve 60. günlerinde, tüm deneme gruplarından doku örnekleri (karaciğer ve beyaz kas) ve kan örnekleri alınmıĢtır. Tüm bu örneklerden, antioksidan aktiviteyi belirlemek için, SOD, CAT, GPX, G6PDH ve lipid peroksidayonu belirlenmiĢtir. Ġmmunolojik çalıĢmalar için NBT aktivitesi ve son olarak hematoloji belirlenmiĢtir. ÇalıĢma sonunda, ayrıca büyüme performansı da belirlenmiĢtir. ÇalıĢmada, SOD aktivitesi tüm deneme gruplarında ve örnekleme zamanlarında kontrol grubuna kıyasla artmıĢtır. CAT çalıĢmanın 40. Günü %0,5 KS grubunu hariç deneme grupları ile kontrol grubu arasında değiĢiklik göstermemiĢtir (P>0,05). GPX aktivitesi 20. günde %0,5 KS grubunda bir artıĢ göstermiĢtir. ÇalıĢma sonunda tüm grupların GPX aktivitelerinde kontrol grubuna kıyasla bir artıĢ söz konusudur. G6PDH kayda değer Ģekilde etkilenmiĢtir. Lipid peroksidasyonu tüm gruplarda kontrol grubuna kıyasla önemli bir farklılık göstermemiĢtir. Büyüme performansında da kayda değer bir farklılık oluĢmamıĢtır. ÇalıĢma sonuçlarına göre kiraz sapının 40 günlük uygulamam ile bir antioksidan karakter gösterdiği düĢünülebilir.
Effects of cherries stem (Cerasus avium) extract on growth perfromance, blood parameters, immune system and antioxidant enzymes of rainbow trout (Onchorhynchus mykiss)
Keywords: Gökkuşağı alabalığı, tıbbi bitki, antioksidan aktivite, Cerasus avium