Dijital liderliğin niteliksel iş güvensizliği ve teknoloji kabul modeli arasındaki ilişkide düzenleyici ve aracı rolü - Çalışkan, Gürkan (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Dijital dönüşüm, konaklama işletmelerinin başa çıkmak zorunda olduğu yeni zorluklar ve iş süreçleri ortaya çıkarmış, bu zorluklardan biri de iş güvensizliği olmuştur. Bu araştırmada, stres kaynağı olarak görülen ve çalışanları olumsuz etkileyebilen niteliksel iş güvensizliği, Teknoloji Kabul Modeline harici bir değişken olarak eklenmiştir. Niteliksel iş güvensizliği, çalışanların teknoloji kabulünü olumsuz etkileyebilir; ancak dijital liderlik, bu olumsuz etkinin azaltılmasında bir panzehir olabilir. Araştırma, literatüre üç açıdan katkı sağlamaktadır: Teknoloji Kabul Modeli, niteliksel iş güvensizliği ve dijital liderlik. Literatürde, tüketici algılarını ölçen ve Teknoloji Kabul Modeli değişkenlerini kullanan çalışmalar bulunmaktadır, ancak modelin yeni değişkenlerle test edilmesi ve çalışan görüşlerinin incelenmesi gerekmektedir. Ayrıca, turizm alanındaki iş güvensizliği araştırmaları genellikle niceliksel iş güvensizliğine odaklanmışken, niteliksel iş güvensizliği yeterince incelenmemiştir. Araştırma, dijital dönüşümde başarı için dijital liderliğin ve dijitalleşmenin önemini vurgulamakta, ancak bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır. Veri toplama süreci Ağustos-Ekim 2023 arasında gerçekleşmiş, 25 beş yıldızlı konaklama işletmesinde 391 çalışana ulaşılmıştır. Yol analizi uygulanarak moderatör ve aracı değişkenleri test etmek için hiyerarşik çoklu regresyon ve hiyerarşik doğrusal modelleme analizleri kullanılmış, düzenleyici analiz için Hayes Süreci yöntemi kullanılmıştır. Bulgular, niteliksel iş güvensizliğinin çalışanların teknoloji kabulünü olumsuz etkilediğini; ancak dijital liderliğin, niteliksel iş güvensizliğinden teknoloji kullanım davranışına giden yolda düzenleyici bir etkisinin olmadığını ve kısmi bir aracı değişken olduğunu göstermektedir.
The mediating and moderating role of digital leadership in the relationship between qualitative job insecurity and technology acceptance model
Keywords: Dijital Liderlik; Niteliksel İş Güvensizliği; Teknoloji Kabul Modeli; Konaklama İşletmeleri