ORMAN OKULU UYGULAMALARININ ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE YÖNELİK KATKISININ DEĞERLENDİRİLMESİ - DİLEK, ÖMER (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu araştırma okul öncesi eğitimde uygulanan orman okullarının okul öncesi dönem çocuklarının gelişimlerine yönelik katkısını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Elazığ ili Kovancılar ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir köy okulunda anasınıfına devam eden 48-60 aylık 7 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi amaçlı örneklem yöntemlerinden olan kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamında 9 haftalık bir uygulama süreci gerçekleştirilmiştir. “Genel Bilgi Formu”, “Uygulama Öncesi Sorular”, “Faaliyet Değerlendirme Formu (Bireysel)”, “Faaliyet Değerlendirme Formu (Genel)”, “Gelişim Gözlem Formu” olmak üzere 5 adet veri toplama aracı kullanılmıştır. Toplanan veriler yazıya dökülerek kod ve temalar oluşturulup içerik analizi yapılmıştır. Veriler neticesinde orman okulu uygulamalarının çocukların bilişsel gelişimini, dil gelişimini, sosyal ve duygusal gelişimini, motor gelişimini ve öz bakım becerilerini bazı durumlarda olumlu etkilediği ve çocukların gelişimlerini desteklediği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Orman Okulları, Okul Öncesi Eğitim, Gelişim Alanları