Ortaöğretim kurumlarında çalışan kadın yöneticilerin dönüşümcü liderlik özelliklerinin incelenmesi (İstanbul ili Sarıyer ilçesi örneği) - Ayar, Şerife (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim (lise) kurumlarında görev yapan öğretmenlere göre liselerde çalışan kadın okul müdürleri ve kadın okul müdür yardımcılarının dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olma durumunu belirlemek ve öğretmenlerin demografik özellikleri bağlamında kadın yöneticilerine yönelik dönüşümcü liderlik algılarında farklılaşma olup olmadığını incelemektir. Dönüşümcü liderlik maddelerine verilen puanların ortalama değerleri daha yüksek olup, bunu geleneksel liderlik ve serbestlikçi liderlik izlemektedir. Kadın katılımcıların dönüşümcü liderlik algıları erkek katılımcıların algılarından daha yüksektir; ancak farklar anlamlı değildir (p>0,05). Bekar katılımcıların dönüşümcü liderlik algı düzeyleri, erkek katılımcıların dönüşümcü liderlik algı düzeylerinden daha yüksektir (p>0,05). Yaşa göre dönüşümcü liderlik algı düzeyleri arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlıdır ve en yüksek 25 ve altında yaşa sahip olan katılımcılarda gözlemlenirken, bunu sırasıyla 26-35 arası ile 46 ve üzeri yaş grubu izlemektedir (p<0,05). Mesleki kıdeme göre deneyimi 5 yıl ve altında olan katılımcıların dönüşümcü liderlik algıları en yüksek olup, bunu sırasıyla 6-0 yıl arası grup ile 11 yıl ve üzeri grup izlemektedir (p<0,05). Okuldaki deneyimi 5 yıl ve altında olanlarda dönüşümcü liderlik algısı en yüksek düzeyde olup, 11 yıl ve üzerinde yaşa sahip olanlarda ise en düşük düzeydedir(p<0,05). Araştırmada elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, kadın yöneticilerin dönüşümcü liderlik özelliklerinin algısının cinsiyet ve öğrenim durumuna göre farklılaşmadığı, ancak medeni durum, yaş, mesleki deneyim ve okul deneyimine göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmektedir. Bu nedenle, araştırmada genel olarak kadın yöneticilerin dönüşümcü liderlik özelliklerinin algı düzeylerinin, demografik özelliklere göre farklılık gösterdiği ifade edilebilir.
Examination of transformational leadership characteristics of women managers working in secondary education institutions (Sample of Sarıyer district of Istanbul province)
Keywords: Dönüşümcü Liderlik; Ortaöğretim (Lise); Okul Yöneticisi; Liderlik