Doğal ve Plantasyon Karaçam (Pinus nigra Arnold) Topraklarında Organik Karbon ve Toplam Azot Stoklarının Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Bu çalışmada; Kastamonu ilinde yetişen doğal ve plantasyon karaçam ormanlarının altındaki toprakların organik karbon (TOK) ve toplam azot (TA) stoklarının ortaya konulması ve bu toprak özelliklerinin doğal ve plantasyon durumuna göre değişim gösterip göstermediği bu çalışmayla ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu nedenle, iki farklı ortam altındaki topraklar silindir yardımıyla altı toprak derinlik kademesinden (0-5 cm, 5-10 cm, 10-15 cm, 15-20 cm, 20-25 cm ve 25-30 cm) bozulmamış toprak örnekleri alınacaktır. Toprak örneklerinde azot yüzdesi, karbon yüzdesi, hacim ağırlığı, kireç miktarı toprak organik karbon (TOK) ve toplam azot (TA) stokları belirlenecektir. Toplam TOK ve TA stokları ise toprak derinliği, hacim ağırlığı, karbon ve azot miktarı çarpılarak hesaplanacaktır.
Fen Bilimleri