BELEDİYELERDE STRATEJİK YÖNETİM KÜLTÜRÜ: TR82 BÖLGESİ ÖRNEĞİ - BAYRAKDAR, Ergin (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Bu tez ile stratejik yönetimle ilgili teorik çerçevede ele alınan temel ve güncel kavramların, uygulamada belediyelerin stratejik belgelerinde ne şekilde yer aldığının incelenmesi amaçlanmıştır. Stratejik yönetimin belediyelerde ne derece benimsendiği, stratejik yönetim kültürünün yerleşmesi için neler yapıldığı, neler yapılması gerektiği farklı boyutlardan ele alınmaya çalışılmıştır. Türkiye İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasına göre TR82 bölgesi illeri olan Kastamonu, Çankırı ve Sinop illeri merkez belediyelerinin stratejik belgelerinin stratejik yönetim yönünden incelenmesi çalışmanın kapsamı olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda tez konusu ile ilgili ilk önce literatür taraması yapılmış ardından kuramsal tartışmalarda bulunulmuş ve son olarak içerik analizi modeli aracılığıyla “frekans analizi” yöntemi kullanılarak sonuçlar yorumlanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, çalışma kapsamında ele alınan belediyelerin stratejik dokümanlarında stratejik yönetim anlayışı ile ilgili temel ve güncel kavramlardan bazılarına yer verildiği ancak bu durumun sınırlı düzeyde olduğu, özellikle stratejik yönetime ilişkin yeni kavramların stratejik belgelerde az miktarda yer almasının bir eksiklik olarak görülebileceği değerlendirilmektedir.
Keywords: Stratejik yönetim, kültür, belediyelerde stratejik yönetim