Kastamonu'da tüketilen musluk ve şişe sularının radyometrik ve element analizleri - Alzaridi, Fatma Mohamed Najeeb Sulayman (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada, Kastamonu ilinde tüketilen ambalajlı sular (21 farklı marka) ve musluk suyu örnekleri (31 adet) toplanmış ve su örneklerinin elementel içeriği ile doğal ve yapay radyonüklit konsantrasyonları belirlenmiştir. Çalışma kapsamında su örneklerindeki radon gazı ölçümleri AlphaGUARD PQ 2000PRO aktif radon monitörü kullanılarak yapılmıştır. Örneklerindeki doğal ve yapay radyonüklit konsantrasyonları HpGe gama spektrometresi kullanılarak, örneklerin elementel içeriği ise ICP-OES cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Ambalajlı su örneklerinde radon konsantrasyonlarının 4,09 ile 28,69 Bq/m3 arasında, musluk suyu örneklerinde ise 19,94 ile 60 Bq/m3 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Ölçülen su örneklerindeki radon konsantrasyonları, ilgili kuruluşların referans değerleri ile karşılaştırılmış ve radon açışından, su örneklerinin tüketilmesinin insan sağlığına herhangi bir tehdit oluşturmadığı sonucuna varılmıştır. Tüm su örneklerinde analiz edilen elementler Al, Ag, As, Ba, Bi, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Li, Sr, Mn, Ni, Zn, Pb, B, Ca, Mg, Na ve K ‘dır. Elde edilen sonuçlara göre, su örneklerindeki element konsantrasyonlarının sağlık riskine yol açabilecek miktarda olmadığı belirlenmiştir. Su örneklerinde bulunan 238U, 232Th, 40K ve 137C radyonüklitlerinin ortalama aktivite konsantrasyonları sırasıyla ambalajlı sular için, 1,5±0,04; 1,4±0,05; 2,9±0,05 ve 0,4±0,01 Bq/L, musluk suları için, 1,4±0,05; 1,0±0,03; 2,5±0,05 ve 0,4±0,01 Bq/L olarak belirlenmiştir. Elde edilen veriler uluslararası sağlık kuruluşlarının referans değerleri ile karşılaştırılmış ve suların tüketilmesi ile radyolojik açıdan bir sağlık riski oluşmayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Radiometric and element analysis of tap and bottle waters consumed in Kastamonu
Keywords: Su, radyoaktivite, radon, elementel içerik, Kastamonu