20. Yy.'In Başında Kastamonu'da Yazılmış Bir Gramer Kitabı: Kavaid-İ Türkiyye. - YILMAZ, Kaan (My University, 2024)
Bu proje, Rumi 1316/Miladi 1900’de Kastamonu Darulmuallimin hocası ve Numune Mekteb-i İbtidâisi’nde öğretmenlik görevi yapmış Osman Fevzi Efendi tarafından yazılmış olan İlaveli Muhtasar Kavaid-i Türkiyye adlı kitabı konu edinmektedir. Söz konusu eser o yıllarda okullarda okutulmak üzere bir ders kitabı olarak Kastamonu’da hazırlanmış ve yayımlanmıştır. Eser, on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı aydınları tarafından başlatılan dil bilgisi kitabı yazma geleneğinin yerel bir örneği olarak kabul edilebilir. Bu yönüyle eserin bu proje kapsamında günümüz Türkçesine aktarılması önem arz etmektedir. Bu projeyle ayrıca eserin barındırdığı gramer terimlerini içeren sözlük de hazırlanacak ve konuyla ilgili araştırmacıların hizmetine sunulacaktır. Sonuçta eserin, Türkçe’nin dil bilgisini oluşturma çabalarının tarihi süreci içindeki yeri tespit edilmiş olacaktır.