ÇOKLU YÖNTEMLERE DAYALI ETKİNLİKLERİN 48-60AYLIK ÇOCUKLARA CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI TEMASININ ÖĞRETİMİNE ETKİSİ - TÜRK, Fatma (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Yapılan bu araştırmanın amacı 48-60 aylık çocuklara “Çoklu Yöntemlere Dayalı Etkinliklerin 48-60aylık Çocuklara Canlıların Sınıflandırılması Temasının Öğretime Etkisi” teması ile ilgili uygulanan etkinliklerin etkiliğinin belirlenmesidir. Araştırma nicel yaklaşıma göre yapılmış olup çalışmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi kolay ulaşılabilir örnekleme yoluyla seçilmiş ve eğitim-öğretim yılında Kastamonu ili merkezine bağlı olan Vilayetler Hizmet Birliği Anaokulu’nda eğitim alan 48-60 aylık çocukların oluşturduğu deney grubunda 18 kontrol grubunda ise 19 çocuğun oluşturduğu iki sınıf ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen “Canlılar ve Sınıflandırılması” temalı görüşme formu kullanılmıştır bu görüşme formunda çocuklara canlılar ile ilgili sorular yöneltilerek cevaplar sesli ve yazılı kayıt altına alınmıştır. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde “Canlılar ve Sınıflandırılması” temalı etkinlikler ve görüşme formu oluşturulmuştur. Etkinlikler araştırmacı ve okul öncesi öğretmenleri tarafından okul öncesi kazanım ve göstergelere uygun olarak hazırlanmış ve geçerliliğini tespit etmek için üç farklı uzmandan görüş alınmıştır. İkinci bölümde ise kontrol ve deney grubuna “Canlılar ve Sınıflandırılması” temalı görüşme formu ön test olarak uygulanmıştır. Ardından deney grubuna hazırlanan çoklu yöntemlere dayalı etkinliklerle kontrol grubuna normal öğretim programına uygun olarak etkinlikler uygulanmıştır. Asıl uygulama sekiz hafta devam etmiştir. Uygulama sonunda ““Canlılar ve Sınıflandırılması” temalı görüşme formu son test olarak uygulanmıştır. Çalışma sonunda deney ve kontrol grubunun ön test ve son test puanları arasında fark olup olmadığı Mann-Whitney U testi ile analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda deney ve kontrol grubunun ön test puanları arasında fark olmadığı ancak son test puanları bakımından deney grubu lehine anlamlı fark olduğu (p<0,05) tespit edilmiştir. Bulgulardan hareketle 48-60 aylık çocuklara uygulanan çoklu yöntemlere dayalı “Canlılar ve Sınıflandırılması” temalı etkinliklerin tema ile ilgili çocuklar üzerinde etkili olduğu söylenebilir.
Keywords: Okulöncesi, Canlılar, Sınıflandırma