Melatonin Uygulamalarının Yarı Kurak Alan Anadolu Karaçamı Ağaçlandırma Performansına Etkileri - YER Çelik, Esra Nurten (My University, 2024)
Doğal bir antioksidan ajan olan “Melatonin” biyolojik dokuları serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruma işlevi üstlenen önemli bir hormondur. Son yıllarda yapılan çalışmalarda “eksojen melatonin” uygulamalarının bitki büyüme ve gelişimi üzerine ve abiyotik stres koşullarına toleransın geliştirilmesinde pozitif yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışma materyali olarak yarı kurak alanlara adaptasyonu yüksek olan 2+0 yaşlı çıplak köklü Anadolu Karaçamı fidanları seçilmiştir. Proje kapsamında farklı dozlarda “eksojen melatonin” uygulaması yapılarak fidanlıktan sökülen fidanların, ağaçlandırma sahasına dikim sürecindeki adaptasyonunu incelemek hedeflenmiştir. Kontrol grubu ve farklı dozlarda uygulanan melatonin işlemlerine ait fidanlar üzerinde tutma başarısı, tepe sürgün gelişimi, boy ve çap gibi morfolojik fidan karakteristikleri belirlenecektir. Ayrıca fotosentez hızı, klorofil a/b, iletkenlik ve su potansiyeli gibi fizyolojik parametreler ile SOD, CAT, APX ve GuPX gibi antioksidan enzim aktivitelerine yönelik biyokimyasal değişikler saptanacaktır. Melatonin etki mekanizması morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal açıdan değerlendirilecektir. Orman ağaçlarında “eksojen melatonin” uygulamaları ilk kez bu araştırma projesi ile belirlenecektir. Bu yönüyle proje özgün bir konu niteliği taşımaktadır.