Tarih Öğretmenleri, Tarih Öğretmen Adayları ve Lise Öğrencileri Tarafından Yazılan Tarih Sorularının Analizi - Ki̇ri̇ş Avaroğlu, Ayten; Vurgun, Ahmet (Kastamonu Egitim Dergisi, 2018)
Bu calismanin amaci tarih ogretmenleri, tarih ogretmen adaylari ve ortaogretim 10. sinif tarih dersini alan lise ogrencilerinin yazdiklari sorularin tarih disiplininin temel ve yontemsel kavramlarina yonelik dagilimini belirlemektir. Arastirmada nitel arastirma yontemi kullanilmistir. Arastirmanin orneklemini hizmet ici egitime programlarina katilmis 9 tarih ogretmeni, Mugla Sitki Kocman Universitesi pedagojik formasyon sertifika programina katilan 20 tarih ogretmen adayi ve Tarih 10 dersini alan 40 lise ogrencisi olusturmaktadir. O rneklem grubundan 10. Sinif tarih dersi ogretim programinda Cografi kesifler ve Ronesans ile ilgili kazanimlara yonelik degerlendirme sorulari yazmalari istenmistir. Katilimcilar tarafindan hazirlanan sorular tarih disiplininin temel (tozel) kavramlari ve yontemsel (ikincil) kavramlari acisindan icerik analizine tabi tutulmustur. Arastirma sonucunda tarih ogretmenlerinin, tarih ogretmen adaylarinin ve 10. sinif tarih dersini alan lise ogrencilerinin en fazla yontemsel kavramlardan biri olan sebep-sonuc kavramina yonelik ikinci sirada ise temel kavramlardan olay, isim, donem tanimina yonelik sorular yazdiklari belirlenmistir.
Keywords: Tarihsel düşünme; temel kavramlar; yöntemsel kavramlar; coğrafi keşifler; Rönesans; Eğitim Üzerine Çalışmalar; Studies on Education; Historical thinking; substantive concepts; methodological concepts; geographical discoveries; renaissance; 4. Education