Ormanlarda Üretim Artığı Yapraklı İnce Dallardan Elde Edilen Ekstraktların Su Bazlı Verniklerde Odun Yüzeyi Kalitesine Olan Etkilerinin Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Ormanlarında bazı ağaç türlerinin kesim artığı yapraklı ince dallarından elde edilen ekstraktiflerinin su bazlı verniklerin üretilmesinde kullanılması ile ahşap yüzeyinde meydana getireceği koruma özelliklerinin belirlenmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için dişbudak (Fraxinus excelsior), meşe (Quercus Petraea L.), sarıçam (Pinus sylvestris L.), karaçam (Pinus nigra Ssp.) ağaçlarının yapraklı ince dallarından elde edilen ekstraktifler, su bazlı verniklerin üretiminde yine aynı türlerin odunları mobilya sanayisinde yaygın olarak kullanıldığı için deney numunesi olarak tercih edilmiştir. Ekstraktifler ile üretilen su bazlı verniklerin ASTM D 4366–95 ‘e göre sertlik, ASTM D 2244 ‘e göre renk ölçümleri, ASTM D 4541’e göre yapışma direnci özellikleri, standartlarda belirtilen esaslara göre belirlenecektir. Bu çalışmada sonuçlarının olumlu olması durumunda, orman kesim atıklarından elde edilen ekstraktifler, su bazlı koruyucu katman üretimde yer alırken ülke endüstrisine de katkıda bulunacaktır. Su bazlı koruyucu katmanlarda performans özelliklerinin geliştirilmesi, insan ve çevre sağlığı bakımından önemli bir yer tutarken kullanıcının bu ürünleri daha fazla tercih etmesine sebep olacaktır. Orman kesim artıklarının farklı alanlarda kullanılması ile ekonomik bir değer kazanması beklenmektedir