JUCHE İDEOLOJİSİNİN HİZMETİNDE GELENEKSELDEN DİJİTALE KUZEY KORE MEDYASI - Güven, Erdem (Selcuk Iletisim, 2018)
Bu çalışmada SSCB’nin ve Demir Perde’nin yıkılmasından sonra ayakta kalan son sosyalist ülke şeklinde nitelendirebileceğimiz Kuzey Kore’nin öncelikli olarak, diğer sosyalist devletlerden farklı bir biçimde geliştirdiği özgün Juche ideolojisi ve bu ideolojiye bağlı olarak toplumsal kontrolün nasıl sağlandığı konularına değinilecektir. Kuzey Kore, bu toplumsal kontrol sayesinde ülke içerisine enformasyonun sızmasına engel olmaya çalıştığı ve bunu da büyük oranda başardığı gibi, ülkeyle ilgili bilgilerin dışarıya çıkışına da engel olmaktadır. Ancak, iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve haricinde kalan neredeyse tüm ülkelerde yaşanan küreselleşme olgusu yöneticilerin bu çabalarını gittikçe zorlaştırmakta ve onları yavaş da olsa bir değişime zorlamaktadır. Kuzey Kore’de geleneksel medya, gerek ülkenin kurucusu Kim İl Sung döneminde, gerekse ondan sonra gelen oğlu Kim Jong İl iktidarında, Komünist Parti’ye, Juche ideolojisine, “Kim Hanedanı”na kayıtsız şartsız itaatte ve çok daha önemlisi toplumsal kontrolde en önemli araç olagelmiştir. Dışarıdan gelen enformasyonun ülkeye girememesi, öncelikli olarak partiye ve ideolojiye bağlı gazetelerin ve radyo-televizyon gibi kitle iletişim araçlarının halkın tek enformasyon kaynağı olmasını beraberinde getirmiştir. Günümüzde ise, USB diskler ve DVD oynatıcıların ülkeye kaçak yollarla sokulmasıyla propaganda filmlerinin yerini özellikle Güney Kore ve Hollywood yapımı filmlerin, “lidere ve partiye sarsılmaz” bağlılığı aşılayan marşların yerini “libidinal hazları” kamçılayan müzik ve müzik videolarının alması durumu söz konusudur. Bununla beraber internet teknolojisinin gelişimi, Kuzey Kore’de her ne kadar şimdilik yaygın olmasa da, kontrollü bir biçimde bu teknolojiye geçişi de kaçınılmaz hale getirmiştir. Hali hazırda geleneksel medyanın güçlü olduğu ülkede, değişimin ayak sesleri duyulmaya başlanmıştır. Çalışmada, ikincil kaynakların yanı sıra, Kuzey Kore’nin İngilizce yayın yapan web sitelerinden de faydalanılacaktır. Çalışmanın amacı, Türkiye’de uluslararası iletişim konularında yazılan makale ve kitaplarda kendisine yer bulamamış, ABD’de ise iletişim bilimleri ve gazetecilik ile ilgili yazılan tezlerde 2000li yıllardan sonra incelenmeye başlanmış Kuzey Kore medyasına ilişkin genel bir bilgi sunmaktır.
Keywords: Juche ideolojsi; Media in Socialist Countries; Sosyalist ülkelerde medya; Juche ideology; Kuzey Kore Medyası; North Korean Media; north korean press; Journalism. The periodical press, etc.; PN4699-5650; kuzey kore medyası; juche ideology; Kuzey Kore Basını; juche ideolojsi; Kuzey Kore Medyası; Kuzey Kore Basını; Juche ideolojsi; north korean media; North Korean Press; kuzey kore basını; North Korean Media; North Korean Press; Juche ideology; 16. Peace & justice