Gençlik ve Spor Bakanlığı kamp uygulamalarının kampçıların öz- farkındalık ve sosyal becerilerine yönelik etkisini inceleme: doğa kampları örneği - Ugar, Suat (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmanın amacı, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Gençlik Kampı Uygulamalarının, kampçılarda öz-farkındalık ve sosyal becerilerinin ortaya çıkarılması ve gelişimindeki rolünü saptamayı amaçlamaktadır. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Kamplarına katılan kampçıların, öz farkındalık becerileri, sosyal becerileri ve aralarındaki ilişkiyi öğrenci görüşlerinden yola çıkarak ortaya koymak bu araştırmanın genel hedefidir. Aynı zamanda katılımcıların sosyal becerileri ve öz farkındalık becerileri çeşitli demografik özelliklerle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Çalışma; 2019-2020 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı Doğa Kamp dönemlerinde kamplara katılan 480 kampçı ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma tarama modelli bir çalışmadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak; katılımcıların kişisel bilgileri ile ilgili soruların yer aldığı Kişisel Bilgi Formu (bkz. Ek A), katılımcıların öz farkındalıklarını belirlemek için Kauer (2010), tarafından geliştirilen ve Tatar ve arkadaşları (2017) tarafından Türkçe uyarlama çalışmaları yapılan “Duyuşsal Öz Farkındalık Ölçeği” (DÖFÖ-33) ve sosyal becerilerini belirlemek için orijinali 1986 yılında Riggio tarafından geliştirilmiş “Sosyal Beceri Ölçeği” (SBÖ) kullanılmıştır. Çalışma kapsamında kullanılan Duyuşsal Öz Farkındalık Ölçeği (DÖFÖ-33) güvenirlik katsayısı 0.92 ve Sosyal Beceri Ölçeği” (SBÖ) güvenirlik katsayısı 0,92 olarak hesaplanmıştır. Çalışmada elde edilen verilere, SPSS paket programında Tek Yönlü ANOVA ve t testi analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular betimsel istatistik tabloları ile verilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların duyuşsal öz farkındalık becerilerini ölçmek için kullanılan Duyuşsal Öz Farkındalık Ölçeği toplam puanları değerlendirildiğinde 73,79 puanla orta düzeyde duyuşsal öz farkındalık becerileri olduğu, katılımcıların sosyal becerilerini ölçmek için kullanılan Sosyal Beceri Ölçeği toplam puanları değerlendirildiğinde ise 93,30 puanla orta düzeyde sosyal becerileri olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Duyuşsal Öz Farkındalık Ölçeği (DÖFÖ) ile Sosyal Beceri Ölçeği (SBÖ) birlikte incelendiği iki değişken arasında pozitif yönlü anlamlı kabul edilebilir bir sonuç çıkmaktadır (r=0,180, p<0,01). Buna göre duyuşsal öz farkındalık puanları arttıkça toplam sosyal beceri puanlarının da arttığı sonucuna varılmıştır
Keywords: Gençlik Kampı, Doğa Kampı, Öz-farkındalık, Sosyal Beceri