Güneş enerjisi sistemleri için uyarlanabilir nöro bulanık çıkarım sistemi ile maksimum güç noktası takip algoritmasının iyileştirilmesi - Elmabrouk, Muhammad Anas Mostafa (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu tezde maksimum güç noktası takibi MPPT ve DC-DC yükseltici dönüştürücü sunulmaktadır. Bu tasarım, bulanıklığın, maksimum güç noktası izleme algoritmasının performansını aşmasına uygun olan performans gereksinimlerini karşılar. Güneş pili, güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştürmek için kullanılan güneş fotovoltaik sisteminde PV temel eleman olarak kabul edilir. Güneş pilinin performansı, çevreye ve güneşin sıcaklığı ve ışınımı gibi hava koşullarına bağlıdır. Bu faktörler doğada değişkendir. Normal koşulların etkisi altında, fotovoltaik benzersiz maksimum çalışma noktası üretir. PV optimum noktalarda çalıştığında yükte maksimum verim elde edilebilir. PV sisteminden yüksek verim elde etmek için MPPT kullanılabilir. MPPT şarj kontrol tekniği, DC yükü ile PV modülü arasındaki koşullandırma sisteminin bir parçası olarak kullanılmalıdır. MPPT, PV'den gelen değişken DC elektrik enerjisini sabit DC'ye dönüştürmek ve PV modülünden gelen maksimum gücü izlemek için kullanılır. Maksimum güç noktası, ışınlama seviyesi ve sıcaklık değiştiğinde dalgalanır. Bu nedenle MPPT, DC-DC dönüştürücünün görev döngüsünü değiştirerek yük ve pil arasındaki empedansı eşleştirmek için kullanıldı.
Keywords: Maksimum Güç Noktası İzleme Algoritması, Uyarlanabilir Nöro Bulanık Çıkarım Sistemi, Güneş Enerjisi Sistemleri