GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE YÖNELEN DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARDA ENERJİ KAYNAKLARININ VERİMLİ KULLANIMININ ÖNEMİ - PURTUL, Selin (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)
Küreselleşme süreciyle birlikte, sermaye birikimi yetersizliği ve işsizlikle mücadele eden gelişmekte olan ülkeler için doğrudan yabancı yatırımlar önemli bir reçete olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğrudan yabancı yatırımların gelişmekte olan ülkelere gelmesi ise siyasi ve ekonomik istikrar, doğal kaynak ve hammadde zenginliği, ucuz işgücü gibi unsurlara bağlıdır. Doğal kaynaklar içinde yer alan petrol gibi birincil enerji kaynaklarına sahip olmak, geliĢmekte olan ülkelerin büyümesinde etkili olduğu gibi doğrudan yabancı yatırım çekmelerinde de önemli bir etkendir. Fakat enerji kaynakları dünya genelinde eşit şekilde dağılmamıştır. Bu nedenle mevcut enerji kaynaklarının verimli kullanılması çok önemli bir husustur. Çalışmanın amacı, birincil enerji kaynaklarının verimli kullanılmasının gelişmekte olan ülkelere yönelen doğrudan yabancı yatırımlara etkisini tespit etmektedir. Bu amaca ulaşmak için 7 gelişmekte olan ülkeye ait 2000-2014 dönemi (15 yıllık) verileri kullanılarak panel regresyon analizi yapılmıştır. Modelde enerji verimliliği, enerji yoğunluğu ile ölçülmüştür. Analiz sonucunda, beklendiği gibi gelişmekte olan ülkeler de birincil enerji kaynaklarının verimli kullanılmasının doğrudan yabancı yatırım girişlerini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler, enerji yoğunluğunu düşürücü yani enerji verimliliğini arttırıcı teknolojiler uygulamak için gerekli çabayı göstermelidir.
Keywords: Gelişmekte Olan Ülkeler, Doğrudan Yabancı Yatırım, Enerji Verimliliği, Enerji Yoğunluğu