Hastanelerde bilgi sistemleri: Libya sağlık sektörüne yönelik bir model önerisi - Salem, Hafsa T. Abdalsalam (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Sağlık hizmetleri, sağlık sektöründe önemli bir rol oynamaktadır ve bu hizmetleri her bireyin ulaşabileceği bir maliyetle vatandaşlara kısa sürede ulaştırabilmek de önemlidir. Ayrıca, bu hizmetler ülkenin dört bir yanında erişilebilir olmalıdır. Bu sebeple, bu araştırmanın amacı hastanelerdeki bilgi sistemlerini incelemek ve böylece Libya'da sağlık hizmetleri için örnek teşkil edecek bir model ortaya koymaktır. Araştırma yöntemi: Araştırmada çalışanlara ve sağlık personeline anket uygulanarak hastanelerden ve kliniklerden veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Sonrasında ise Libya sağlık hizmetleri için bir model oluşturabilmek amacıyla sonuçlar analiz edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucuna göre Türkiye'de sağlık sektörünün ve sağlık personelinin eğitim ve öğretimini içeren bilgi sisteminin Libya'dakinden daha başarılı olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, bu çalışma hastanelerde bilgi sistemlerinin yönetimsel yapısının temellerini oluşturacak ve sorunlara çözümler üretecek veriler ortaya konmuştur.
Information systems in hospitals: A model for the Libyan health industry
Keywords: Sağlık Endüstrisi, Bilgi Sistemleri, Sağlık Bilgi Sistemleri