ALTINKAYA BARAJ HAVZASINDA YANGIN SONRASI BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ - Özdemir, Cemil (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Orman yangınları dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de ormanlarımızın devamlılığını tehdit eden tehlikelerin başında gelmektedir. Ülkemiz konumu itibari ile Akdeniz iklim kuşağında yer alması sebebiyle özellikle yaz kuraklığında daha dikkatli olunmalıdır. Ormanlar biyotik ve abiyotik birçok etkenlerin meydana getirdiği çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu çalışmada Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü Akçay Orman İşletme Şefliğinde meydana gelen yangının farklı meşcere tiplerindeki toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, her bir meşcere tipinden (Çza, Çzab3 ve Çzc3) yangının meydana geldiği alanlardan 8 örnekleme noktası ve kontrol parsellerinden 4 örnekleme noktası olmak üzere toplamda 36 örnekleme noktası belirlenmiştir. Her bir örnekleme noktasından 3 farklı derinlik kademesinden (0-10 cm, 10-20 cm ve 20-40 cm) olacak şekilde 3 tekrarlı toplamda 324 adet toprak örneği alınmıştır. Araştırma alanından alınan toprak örnekleri üzerinde tekstür, organik madde, pH ve elektriksel iletkenlik (EC) gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler varyans analizi yöntemleri ile karşılaştırılmış, farklılıklar ve ilişkiler araştırılmıştır. Araştırma sahasında istatistiksel anlamda farklılıklar belirlenmiştir.
Keywords: Yangın, toprak özellikleri, kızılçam, havza