İşletmeler ve eğitim kurumlarının entegrasyonu: İş-eğitim koçluğu modeli - Tuzsuz, Erkan (Kastamonu Üniversitesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı, işletmelerle eğitim kurumları arasında iş birliğinin sağlanması ve iş birliği modellerinin geliştirilmesi için eğitim kurumları ile işletmeler arasında entegrasyon sorunu olup olmadığını ortaya koymak ve sorunun çözümüne katkı sağlayabilecek bir iş birliği modeli önermektir. Çalışmada nitel araştırma geleneği içerisinde yer alan yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi tercih edilmiştir. Yapılan çalışmada işletmelerle eğitim kurumları arasında bir entegrasyon sorunu olduğu, iş-eğitim koçluğu modelinin sorunun çözümüne katkı sağlayabileceği, modelin işletmelerle eğitim kurumları arasında iş birliği ve entegrasyonun yanında işletmelerin bağlı olduğu odalar ve işletmelere destek sağlayan kurumlarla da iş birliğini artırabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın sınırlılıkları alanda entegrasyon sorunu üzerine ulusal ölçekte çalışma olmaması, entegrasyon sorununun nedenleri ile ilgili derinlemesine araştırmaların bulunmaması ve paydaş kurumlar arası iş birliği modelinin daha önce uygulanmamış olmasıdır. Alanda daha önce uygulanmamış bu modelin pilot çalışması yapıldığı takdirde modelin uygulanabilirliği ortaya çıkmış olacaktır. Yapılan bu çalışmanın alana farklı bir bakış açısı getireceği, entegrasyon sorununun çözümüne katkı sağlayabileceği, alanda iş birliği modelleri ile ilgili farklı çalışmaların yapılacağı düşünülmektedir.
Integratıon of busınesses and educatıonal ınstıtutıons: A work-educatıon coachıng model
Keywords: İşletme, Eğitim Kurumları, Entegrasyon Sorunu, Yaşam Boyu Öğrenme, İş ve Eğitim Koçluğu