6102 SAYILI TTK ÇERÇEVESİNDE TDHP MALİ DURAN VARLIKLAR HESAP GRUBUNUN TFRS 1’E GÖRE AÇILIŞ FİNANSAL TABLOLARINA AKTARILMASI, CARİ DÖNEM İŞLEMLERİ VE BAĞIMSIZ DENETİMİ - DENGEL, Derya (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Türkiye’de muhasebeye yön veren kanun ve mevzuatların farklı uygulamalar doğurması muhasebe meslek mensuplarının sıkıntı yaşamasına neden olmaktaydı. Bu farklı uygulamalara son vermek ve Türkiye’de de uluslararası düzeyde ortak bir muhasebe dili oluşturmak amacı ile sermaye şirketleri için finansal tabloların 1 Ocak 2013'ten itibaren Türkiye Muhasebe Standartları’na (“TMS”) göre hazırlanması zorunlu hale getirildi. Bu çalışmada yukarıdaki gelişmeler çerçevesinde, nitel ve nicel yöntemler kullanılarak Türkiye Finansal Raporlama Standartları TDHP 24 Mali Duran Varlıklar hesap grubu uygulaması sonucunda meydana gelecek değerleme, hesaplama ve raporlama farklılıkları karşılaştırmalı finansal tablolar ile ortaya konulmuş olup Tek Düzen Hesap Planında Mali Duran Varlıklar hesap grubundaki hesapların TFRS’de hangi hesap kalemleriyle ilişkili olduğu MOMTOS-DR yazılımı üzerinden yorumlanmıştır. Mali Duran Varlıklar hesap grubunun; TFRS’lerin uygulandığı Açılış Finansal Tabloları’na aktarılması, Cari Dönem Finansal Tabloları’na dönüştürülmesi, önceki dönem ve cari dönem verileri kullanılarak örnek bir işletme olan Dengel İletişim – Telekomünikasyon Ltd. Şirketi’nin karşılaştırmalı finansal tablolarla, bağımsız denetim uygulamasından oluşmaktadır
Keywords: Mali Duran Varlıklar, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Momtos-Dr, Tek Düzen Hesap Planı. Yıl, Sayfa: