KUR’ÂN BÜTÜNLÜĞÜ BAĞLAMINDA MAİDE SÛRESİ 54. AYET İLE FETİH SÛRESİ 29. AYETİN MUHTEVA İLİŞKİSİ - SEZER, SERAP (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Kur'ân'ı Kerim'in ayetleri anlamlı bir bütün oluşturmakta ve çoğu zaman biri diğerini tamamlayarak anlaşılmayı kolaylaştırmaktadır. Kur'ân'ın doğru anlaşılabilmesi için parçalarının yani ayetlerin doğru anlaşılması hayatî bir önem arz etmektedir. Çalışmada ideal müminlerin özelliklerini ortaya koyan Mâide Sûresi 54. ayeti ile ashabın Allah katındaki değerinden bahseden Fetih Sûresi 29. ayeti detaylı olarak incelenmeye ve tefsir edilmeye çalışılmıştır. Daha sonra ise iki ayette verilen özellikler genel hatları ile karşılaştırılarak ne kadar benzer veya farklı oldukları kısaca izah edilmiştir. Bu çalışmanın yapılmasındaki hedeflerden biri de iki ayette de zikredilen ve müslümanlar için olmazsa olmaz niteliğinde olan özelliklerin ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmak ve konuya dair bir farkındalık oluşturmaktır. Çalışma genel olarak iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde üzerinde çalışılan ayetlerin anlaşılması için gerekli olan genel özellikleri hakkında bilgi verilmiş, ikinci bölümde ise tefsir ilmine dâir temel kaynaklar olarak nitelendirilen eserlerden mümkün olduğunca yararlanılarak ilgili ayetler bölümler halinde tefsir edilmiştir. Ayetlerde zikredilen özellikler ayrı bir başlık ile belirtilmiş ve böylece ilgili vasıflara dikkat çekilmiştir. İki ayetin tefsirinin tamamlanmasının ardından ise ayetlerde zikredilen özelliklerin benzerlik veya farklılıkları üzerinde durulmuş daha sonra da sonuç yazısıyla çalışma nihayete erdirilmiştir
Keywords: Tefsir, özellik, ayet, içerik, karşılaştırma.