DADAY YUMURTACI GÖLETİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN SAPTANMASI - ALGHANMA, Hoda Ramadan SA (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma, Daday Yumurtacı Göleti suyunun fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile ilgilidir. Su numuneleri, gölün dört (4) farklı bölgesinden Mart 2018Aralık 2018 arasında aylarca mevsimsel olarak toplanmıştır. Su numuneleri sıcaklık, pH, DO, iletkenlik gibi çeşitli fizikokimyasal özellikler açısından analiz edilmiş, şu değerler elde edilmiştir: ortalama pH (8,6508 ± 68427), Sıcaklık (14,092 ± 7,5082 ), iletkenlik (271,17 ± 57,690 μS/cm), çözünmüş oksijen (8,9358 ±, 72734 mg/l). Su numuneleri sonuçlarının çeşitli fizikokimyasal parametrelerinin deneysel değerleri, büyük ölçüde DSÖ'nun izin verdiği sınırlar içindedir. Mikrobiyolojik testlerin yanı sıra en yüksek yük Mart ayında, 32 × 101 KOB/ml olarak tespit edilmiştir. Toplam bakteri sayıları ortalama 14,25 x 101 ± 8,667 x 101 KOB/ml arasında değişmektedir. Bakteriyel izolatlar arasında, Daday Yumurtacı Göletinde bulunan yedi bakteri türü tanımlanmıştır: Providencia rettgeri, Pseudomonas aeruginosa, Erwinia spp., Aeromonas salmonicida, Ochrobactrum anthropi, Enterobacter cloaceae, Pasteurella pneumotropica. Bu çalışmada tanımlanan neredeyse tüm suşların doğada patojenik olduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: Daday yumurtacı göleti, mevsimsel parametreler, fiziko- kimyasal parametreler, mikrobiyolojik analiz.