TUTMAÇ GÖLETİ (SİVAS)’NİN BAZI FİZİKO-KİMYASAL SU KALİTESİ PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI - SARIKAYA, Fatih (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada; Sivas ilinde bulunan Tutmaç Göleti’nin Şubat 2016 – Ocak 2017 tarihleri arasında bazı fiziksel ve kimyasal su parametreleri ölçülmüştür. Bu ölçümler, Tutmaç Göleti’ni temsil eden üç istasyonda yapılmıştır. Bu istasyonlar Tutmaç Göleti’nin doğu kısmı, güneybatı kısmı ve Başören Deresinin Gölete Giriş Noktası (Göletin Kuzeybatısı) olarak seçilmiştir. Çalışma süresince, belirlenen bu üç istasyondan ayda bir su numuneleri alınmış ve elde edilen on iki aylık ortalama değerler (genel ortalama, standart sapma, mevsimsel ortalama) incelenmiştir. Bu üç istasyonda alınan su örneklerinde su kalitesini belirlemek amacıyla çözünmüş oksijen (mg/L), tuzluluk (ppt), pH, sıcaklık (℃), elektriksel iletkenlik (μs/cm), askıda katı madde (mg/L), kimyasal oksijen ihtiyacı (mg/L), biyolojik oksijen ihtiyacı (mg/L), klorür (mg/L), fosfat (mg/L), sülfat (mg/L), sülfit (mg/L), sodyum (mg/L), potasyum (mg/L), toplam sertlik (mg/L), toplam alkanite (mg/L), magnezyum (mg/L), kalsiyum (mg/L), nitrit (mg/L), nitrat (mg/L), amonyum tuzu (mg/L), demir (mg/L), kurşun (μg/L), bakır (μg/L), kadminyum (μg/L), civa (μg/L), nikel (μg/L), çinko (mg/L) olmak üzere 28 adet fiziko-kimyasal parametrenin analizleri yapılmıştır. Elde edilen yıllık ortalama fiziko-kimyasal parametre verileri mevsimler arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmış, III sınıf su kalitesine sahip olduğu tespit edilmiş olup, önemli bir kirlilik problemi olmadığı anlaşılmaktadır.
Keywords: Su kalitesi, su kirliliği, Sivas, Tutmaç Göleti