DIŞ DENETÇİLERİN ETİK VE MESLEKİ DAVRANIŞ KURALLARINA BAĞLILIĞI VE BUNUN DENETİM KALİTESİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: LİBYA ÖRNEĞİ - ALBEKSH, Hasen Mohamed (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu tezin amacı, Libya bankalarındaki denetçilerin etik ve mesleki davranış kurallarına bağlılığının, denetim kalitesi üzerinde etkisinin olup/olmadığının belirlenmesidir. Çalışmanın bir diğer amacı da denetçilerin etik ve mesleki davranış kurallarına bağlılığının ve denetim kalitesine yönelik algılarının demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermedini tespit etmektir. Araştırmada, anket yöntemi kullanılarak kolayda örnekleme yöntemi ile 148 denetçi ile yüz yüze anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler neticesinde etik ve mesleki davranış kurallarına bağlılık faktörilerinden nesnellik bağımsızlık ve gizlilik ile mesleki davranış faktörlerinin denetim kalitesi üzerine etkisinin olduğu, dürüstlük ve tarafsızlık ve mesleki yeterlilik ve gerekli özen faktörlerinin ise denetim kalitesi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Keywords: Dış denetçi, etik, meslek davranış kuralları, denetim kalitesi