Endüstri 4.0 ışığında Türkiye'de sanayi seviyesi: Tosya örneği - Halıcıoğlu, Suha (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Geçmişten günümüze kadar olan süre zarfında kurumlar, akademik kesim ve üreticiler; üretimin nasıl rahat ve verimli hale getirilebileceği sorusuna yanıt aramıştır. Bu doğrultuda Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen teknoloji fuarında adı “Endüstri 4.0” olarak adlandırılan dijital dönüşüm devrimi düşüncesi dünyada hızla yayılmaya başlamıştır. Endüstrileşme kavramı üzerine sosyal bilimler literatürü içerisinde fazlasıyla kaynak bulmak mümkündür. Aydınlatılması gereken sorular ise Endüstri 4.0 nedir? Nasıl uygulanacak? Endüstri aşamasının neresindeyiz? gibi sorular olmalıdır. Bu çalışma ile endüstri kavramının tarihçesinden hareketle endüstri devrimlerine ışık tutulmuştur. Endüstrileşme yolunda geçmişten bugüne devletlerin attıkları adımlara literatür taraması metodu kullanılarak değinilmiştir. Çalışmanın devamında ise şu an için uygulanması zor gibi görünen ama gelişen teknoloji ile bunun uzun sürmeyeceği tahmin edilen Endüstri 4.0 kavramını anlayabilmek adına uygulamalar yapılmıştır. Endüstri düzeyinin ne olduğunu ve yetkinliğini sağlamak için neyin gerekli olduğunu anlamak, endüstriyel dönüşümün doğru şekilde uygulanması için büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla Tosya bölgesindeki bazı sektörler ele alınarak endüstrileşme durumları yerinde gözlem ve derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak atılması gereken adımlar ile ilgili bilgi edinilmeye çalışılmıştır.
The industry level in Turkey in the light of industry 4.0: Tosya example
Keywords: Endüstri 4.0, Akıllı Fabrikalar, Nesnelerin İnterneti, Tosya, Sanayileşme