İnsansız Hava Aracı Tasarımı Ve Hedef Tespit Sisteminin Geliştirilmesi - GÖRGÜNOĞLU, Salih (My University, 2024)
İnsansız Hava Aracı (İHA); içinde pilotu ve yolcusu olmayan, sadece amaca uygun ekipman (video kamera, fotoğraf makinesi, GNSS, lazer tarama cihazı, vb.) taşıyan, uzaktan kumandalı ve/veya otomatik olarak görevini icra edebilen bir çeşit uçaktır. Son yıllarda insansız hava araçları, kullanım alanlarına ve amaçlarına göre hayatın birçok alanında giderek daha popüler hale gelmektedir. Günlük kullanımlarda ve özellikle ve askeri amaçlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Talepteki bu artışın nedeni, diğer hava araçlarına göre daha fazla avantaja sahip olmasıdır. Askeri operasyonlarda pilot hayatının daha riskli olmaması, üretim ve operasyon maliyetlerinin çok düşük olması, İHA'ların diğer hava araçlarına göre avantajları arasında gösterilebilir. Kısacası günlük hayatımızda, bir film setinde, ülkelerin sınır güvenliğinde, istihbarat amaçlı ve tarım tıbbında birçok ihtiyacın giderilmesi için İHA'lar büyük önem taşımaktadır[1]. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de insansız hava araçları için var olan sistemlerin optimizasyonu üzerine çalışmalar yürütülmektedir. Bu gelişmeler kapsamında yerli ve milli teknolojilerin önemi giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, hayatımızın birçok alanında kullanımı giderek artan insansız hava araçlarının kullanım alanlarını daha da genişletmek ve İHA'ların uçuş performanslarını iyileştirmektir. İHA'ların tasarımı ve kontrolü ile ilgili çalışmalar incelenmiş ve literatür taraması yapılmıştır [2-5]. Proje kapsamında, otonom bir şekilde hareket eden ve belirtilen hedefi tesbit ederek istenen görevi yerine getirebilen bir insansız hava aracı tasarımı, performans analizi, iyileştirme çalışmaları ve üretimi gerçekleştirilecektir. Hedef tespit sisteminde, kameradan alınan veriler gömülü istem üzerinde gerçek zamanlı olarak işlenecek ve geliştirilen algoritmalarla hedef tespiti yapılacaktır.